Zapečené fazole gigantes (Gigantes plaki)
Popis
Plaki znamená zapečené – v rajčatové omáčce, kterou lze vylepšovat sezonní zeleninou a bylinkami.
Doba přípravy
60 minut
Doba pečení
40 minut
Ingredience
200 g velkých bílých fazolí, pře noc namočených
400 g zralých rajčat, spařených, oloupaných a nakrájených nadrobno (lze použít také loupaná rajčata v konzervě)
1 cibule
2 stroužky česneku, drcený
1 mrkev
1 červená paprika
řapíkatý celer
1/2 cukety (nemusí být)
olivový olej
hrst hladkolisté petržele, nasekané nahrubo
mořská sůl a čerstvě mletý pepř
1 lžička mleté skořice
bobkový list
pečivo jako příloha
Postup
Pokud fazole nevsákly všechnu vodu, slejte ji a fazole zalijte čerstvou studenou vodou. Přiveďte k varu a vařte zhruba 30 minut. Vsypte je do zapékací formy a troubu předehřejte na 180 °C.
Na pánvičce zpěňte cibulku, česnek, přidejte na malé kousky nakrájenou mrkev, řapíkatý celer, papriku a cuketu, přidejte rajčata, okořeňte a povařte asi 10 minut, na závěr přimíchejte asi polovinu nasekané petrželky. Přelijte přes fazole v zapékací formě a promíchejte, Přidejte bobkové listy a vložte směs do trouby a pečte zhruba 40 minut, podávejte posypané zbylou petrželkou a s čerstvým pečivem.
Z předkrmu hlavní chod
Po upečení můžete posypat rozdrobeným sýrem feta a získáte vydatné vegetariánské jídlo. V horských oblastech k fazolím přidávají kolečka uzenin nebo párků. Ochutit můžete bylinkami, třeba saturejkou a čerstvým oregánem.