Dýňové rizoto s kaštany a parmezánem
Popis
Doba přípravy
20 minut
Doba pečení
20 minut
Ingredience
1 dýně Hokkaido
2 cibule
olivový olej
suché bílé víno
zeleninový vývar
kulatozrnná rýže
parmezán
kaštany
sůl, pepř
Postup
V pánvi na oleji zpěníme cibuli, poté přidáme na kostičky nakrájenou dýni (předem zbavíme semínek a oloupeme, pokud není ze zahrádky), lehce osolíme, popepříme a dusíme do měkka. Mezitím si v hrnci zpěníme další na kostky nakrájenou cibuli , přidáme rýži a chvíli společně restujeme. Pak zalijeme 1,5 dl bílého vína, počkáme, až se vyvaří alkohol, poté přidáme zeleninový vývar, podléváme postupně, jen tolik, kolik rýže vsákne. Jakmile je rýže hotová, tak zvaně „na skus“ , přidáme hrnek nastrouhaného parmezánu , dýňovou směs a uvařené kaštany nakrájené na malé kousky (kaštany nejprve trochu nakrojíme, pak vložíme do vroucí vody a vaříme cca 6 minut, poté prudce zchladíme studenou vodou a oloupeme, vnější a vnitřní slupku, aby nám zůstalo jen světle hnědé „tělo“) .
Krémové rizoto je nejlepší podávat hned , každou porci můžete ozdobit nastrouhaným parmezánem, bazalkou a trochu zalít extra panenským olivovým olejem, no a sklenička dobrého vína nesmí chybět Dobrou chuť