Nákupní košík

Kalitsounia

Popis

Velmi chutné a vysoce návykové! Patří neodmyslitelně k Velikonocům, ale najdete je v řeckých pekárnách po celý rok. Tyto  lahodné sladké sýrové koláčky se tradičně vyrábí z čerstvého měkkého sýra myzithra (ne slané varianty), ale pokud ji namůžete sehnat, zkuste je s italským mascarpone nebo ricottou.

Doba přípravy

1,5 hodiny

Doba pečení

25 minut

Ingredience

Těsto: 
1 šálek oleje (nejlépe olivového), můžete částečně nahradit máslem, koláčky budou vláčnější
1 šálek hustého jogurtu (nejlépe 10 % tuku)
1 vejce
1,5 šálku cukru
1 kg hl.mouky
1 balení prášku do pečiva
1/2 lžičky vanilkového extraktu (můžete také část cukru nahtadit vanilkovým cukrem)
štáva z 1/2 pomeranče
kůra z jednoho citrónu

Náplň
1 kg myzithra (nebo mascarpone nebo riccota)
1 šálek cukru
1 žloutek, 1 bílek
1 čajová lžička mleté skořice

Navrch
2 vejce
voda z květů pomeranče
skořice
 

Postup

Nejprve si připravíme těsto na řecké  kalitsounia.  Do velké mísy dejte olivový olej, cukr, jogurt a vejce; dobře promíchejte rukama, dokud se ingredience nespojí. Vlijte pomerančovou šťávu, citronovou kůru a vanilkový extrakt a znovu promíchejte. Mouku prosejeme s práškem do pečiva a postupně přidáváme do směsi. Těsto hněteme rukama, dokud nezměkne. V závislosti na mouce možná budete muset použít o něco méně nebo více mouky, než vyžaduje recept. Těsto by mělo být měkké, ale ne lepivé.
Těsto necháme asi 30 minut odpočinout.
Mezitím si připravíme náplň. Do velké mísy rozmačkejte sýr, přidejte cukr, vejce a skořici; dobře promíchejte, dokud se ingredience nespojí. Zde důležitá poznámka. Pokud nepoužijete myzithru a uchýlíte se k mascarpone nebo riccotě, dejte pozor , aby náplň byla dostatečně hustá. Pokud bude příliš řídká, koláčky se vám budou dělat špatně a nebudete moci dát tolik náplně, aby byly kalitsounia dostatečně vláčné a nebudou vypadat tak pěkně, jak by měly. Upřímně po této zkušenosti se příště budu snažit i v Čechách sehnat myzithru, ten výsledek pak stojí za to. I když všem chutnaly, vy ale víte, že nejsou jako z krétské pekárny :-)
Těsto položte na pomoučený povrch. Pomocí válečku vyválejte těsto na tloušťku asi 0,3 cm. Vykrajovátkem o průměru 10 cm vykrájejte kolečka. Pokud je pro vás obtížné vyválet celé těsto, rozkrojte ho napůl a vyválejte každou půlku zvlášť.
Do středu každého kruhu těsta dejte lžíci sýrové směsi.. Zvedněte okraj těsta kolem sýra a prsty (palcem a prostředníčkem) sevřete okraje, aby se těsto vtáhlo kolem sýra, přičemž střed nechte otevřený.
Troubu předehřejeme na 180-200C. Sýrové pečivo (kalitsounia) dejte na velký plech vyložený pečicím papírem a nechte 20 minut odpočívat. Poté ukazováčkem namočerným v květové vodě dejte cca dvě, tři  kapky na každý koláček, potřete rozšlehanými vejci a posypte skořicí. A  pečte asi 25 minut dozlatova.
Kalitsounia můžete podávat  pokapané medem. Καλή όρεξη!!!

Co je u nás nového

Další recepty