Smetanové špenátové a houbové Orzo je poměrně rychlý a snadný těstovinový pokrm inspirovaný Středomořím,. Je podobný rizotu. Můžeme ho podávat jako bezmasé hlavní jídlo nebo přílohu nebo ho můžeme doplnit kuřecím masem či krevetami.
15 minut
15 minut
Houby
1 lžíce olivového oleje
8 ks malých žampiónů
sůl a pepř
Krémové orzo
1 šálek nevařeného orzo
2 šálky kuřecího vývaru nebo bojónu
5 stroužků česneku, nasekaného
1 lžička italského nebo provensálského koření
1 lžička uzené papriky
trochu soli, podle chuti
1/3 balení čerstvého špenátu
½ šálku husté smetany
¼ lžičky vloček červené papriky
1. Nejprve si připravíme houby.
Zahřejte 1 lžíci olivového oleje ve velké vysoké pánvi, přidejte nakrájené houby (na 3 mm plátky), ochuťte solí a pepřem a restujte na středně vysoké teplotě, dokud lehce nezhnědnou a nezměknou. Polovinu hotových žampiónů vyjmeme z pánve na talíř.
2. Nyní krémové orzo.
Do stejné pánve s polovinou hub přidejte nevařené orzo, kuřecí vývar, mletý česnek, italské koření, uzenou papriku a sůl.
Přiveďte k varu, poté snižte na mírný plamen a vařte asi 10 minut za občasného míchání, aby se orzo nepřichytilo ke dnu pánve, dokud nebude orzo měkké.
Během posledních 5 minut vaření přidejte čerstvý špenát.
Přidejte ½ šálku smetany. Vše mícháme, ale již nevařte.
Dochuťte solí a případně ještě uzenou paprikou. Lehce vmícháme zbylou polovinu uvařených hub.
Při podávání posypte krémové orzo malým množstvím vloček červené papriky (nebo paprikovým granulátem).
Krémové orzo můžeme také připravit v troubě podobně jako giouvétsi. Pozor, poté co přidáme smetanu, lehce promícháme, prohřejeme (již nevaříme) a hned podáváme, abychom zachovali opravdu krémovou konsistenci pokrmu.