Zapečená cizrna s rajčatovou omáčkou a lilky
Popis
Vynikající veganské jídlo, které uspokojí i leckterého milovníka masa ;-)
Doba přípravy
60 minut
Doba pečení
60 minut
Ingredience
½ kg uvařené cizrny (měkké „na skus“)
1 konzerva rajčat nebo 4 velká rajčata, pokud máte domácí (bez slupky, nejjednodušší způsob je rozpůlit a nastrouhat rajčata na struhadle, slupka vám zůstane v ruce, tu vyhodíte)
3 jarní cibulky (šalotky)
2 stroužky česneku
2 menší mrkve
hrst petržel
3 bobkové listy
4 listy šalvěje
olivový olej
sůl, pepř
1 lilek nakrájený na kolečka (předem nechat „vyplakat“ – nasolit, po 10 minutách opláchnout vodou)
Postup
Rajčata umixujeme s nakrájenou cibulí, česnekem, mrkví, solí a pepřem, přidáme olivový olej a alespoň 5 minut povaříme.
Uvařená cizrna si připravíme do pekáčku, ve kterém je budeme péci, zalijeme rajčatovou směsí, promícháme, přidáme petržel, bobkový list a lístky šalvěje a znovu lehce promícháme. Pečeme v troubě (180 st) asi 45 minut. Mezitím si osmažíme kolečka lilku na oleji. Na závěr přidáme lilky navrch a pečeme ještě asi 15 minut. V průběhu pečení občas zkontrolujeme a případně podlijeme vodou. Na závěr posypeme čerstvou petrželí.