Vasilopita / Řecký novoroční koláč
Popis
Tradiční řecký novoroční koláč, který se krájí po půlnoci na Nový Rok. Rozhrojí se na tolik dílů, kolik je počet přítomných. První kus vasilopity, kterou obvykle rozkrojí hlava rodiny, je věnován Kristovi, druhý kus Panence Marii nebo svatému Vasilovi, další kus je pro dům a ostatní kusy jsou věnovány přítomným. Uvnitř koláče je zapečena mince „fluraki, kdysi to bývala zlatá, později stríbrná, dnes je to obyčejná mince, kterou je lepší zabalit do alobalu. Kdo ji najde ve svém kuse, bude mít štěstí po celý rok :-)
Doba přípravy
20 minut
Doba pečení
25 minut
Ingredience
250 gr másla
450 gr moučkového cukru
6 vajec
650 gr hladké mouky
1/2 sáčku kypřícího prášku
šťáva ze 3 pomerančů a 1 citrónu
trocha brandy (nebo rumu)
Postup
Utřeme máslo s cukrem, přidáme vaječné žloutky, dále přimícháme šťávu z pomerančů a citrónu a brandy. Postupně přidáme mouku s kypřícím práškem. Na závěr opatrně vmícháme dobře ušlehaný sníh z vaječných bílků. Vložíme do těsta minci zabalenou do alobalu. Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme moukou a pečeme v mírně rozehřáté troubě. Po upečení můžeme posypat moučkovým cukrem nebo potřít čokoládovou polevou a ozdobit.
Něco navíc: do těsta můžeme také přidat 1 šálek nasekaných mandlí.