Telecí stifado
Popis
Tajemstvím dokonale měkkého masa je pozvolné dušení.
Doba přípravy
15 minut
Doba pečení
90 minut
Ingredience
1 kg telecího masa (případně hovězí kližky nebo roštěné) nakrájené na větší kostky
3 lžíce másla
120 ml suchého červeného vína
mořská sůl a čerstvě mletý pepř
1 mrkev, nakrájená na kolečka
4 rajčata, oloupaná, rozkrájená (můžete použít rajčata v konzervě)
4 stroužky česneku, nakrájené nahrubo
koření na stifado
1 kg malých cibulek (šalotek)
150 ml olivového oleje
150 ml vinného octa
Postup
Plátky masa osmahnete ba másle. Podlijte vínem, osolte, opepřete, přidejte mrkev, rajčata, česnek, koření na stifado a pomalu duste pod poklicí.
Cibulky oloupejte a celé je osmahněte v jiné pánvi na oleji. Přidejte je k masu, vlijte ocet, a pokud je šťávy málo, pak ještě trochu vody. Na mírném ohni duste přibližně hodinu a půl (hovězí i déle), dokud se maso nerozplývá na jazyku.