Řecký ořechový koláč s rumem
Popis
Výtečný koláč! Musíte vyzkoušet! K němu si můžete udělat náš čaj z malotiry, diktamu nebo směsi krétských bylin.
Doba přípravy
25 minut
Doba pečení
35 minut
Ingredience
Koláč:
- 500g opražených lískových oříšků
- 100 g drcených sušenek s vanilkovou příchutí (stačí piškoty)
- 2 lžičky prášku do pečiva
- kůra z jednoho citrónu (použijte Bio)
- 7 vajec, žloutky odděleně od bílků
- 1/2 lžičky vinného kamene
- 200g cukru
- 135 g rozpuštěného másla
- 100 g lískových oříšků nebo mandlí nasekaných nahrubo
Poleva:
- 250 g cukru
- 125 ml vody
- 100 ml rumu
Postup
V kuchyňském robotu umeleme ořechy a sušenky, přidáme prášek do pečiva a citrónovou kůru a promícháme.
K bílkům přidáme vinný kámen a ušleháme sníh. Postupně zašleháme 4 lžíce cukru.
V jiné misce si vidličkou ušleháme žloutky se zbývajícím cukrem na hustou světlou hmotu. Přimícháme do ořechové směsi, přidáme rozpuštěné máslo a důkladně! promícháme. Nakonec opatrně vmícháme sníh.
Troubu předehřejeme na 180st.C. Těsto přemístíme na vymazaný a moukou vysypaný plech o rozměrech cca 20x30 cm a povrch posypeme zbývajícími ořechy. Pečeme přibližně 30-35 minut, dokud není koláč ve středu propečený.
Mezitím si připravíme rumovou polevu. Cukr s vodou přivedeme k varu a necháme 5 minut mírně vařit, přidáme rum a vaříme další 3 minuty. Poté odstavíme a necháme trochu vychladnout.
Po upečení koláč zalijeme teplou polevou. Po vychladnutí krájíme na kosočtverce jako baklavu.