Řecká mousaka
Popis
Mousaka je tradiční řecké jídlo, velmi dobré a také časově velmi náročné na přípravu. Musíte ji připravit v několika krocích, budete potřebovat mnoho nádobí, ale výsledek stojí za to :-)
Doba přípravy
90 minut
Doba pečení
80 minut
Ingredience
750 g mletého masa (hovězího nebo jehněčího nebo mix)
1 konzerva sterilovaných rajčat
2 lžíce rajčatového protlaku
olivový olej
celá skořice
čerstvá petrželka
sušené oregáno
mletý pepř, sůl
1 cibule najemno nakrájená
2 stroužky česneku nasekané
2 větší lilky
500 g brambor
máslo
500 ml mléka
50 g mouky
2 žloutky
trochu nastrouhaného sýra (čedar nebo jiný výraznější)
muškátový oříšek nastrouhaný
Postup
Lilky očistíme, nakrájíme podélně nebo na kolečka asi 1 cm silná a osolíme. Dáme na 30 minut odležet. Nasekanou cibuli a česnek zpěníme na 2 lžících oleje. Přidáme maso a opečeme je. Přimícháme petrželku, oregano, rajčata a protlak. Osolíme a opepříme, přidáme celou skořici a dusíme asi 30 minut.
Oloupané brambory nakrájíme na silnější plátky. Krátce je předvaříme v osolené vodě a vyjmeme. Lilky osušíme v papířrovém ubrousku nebo čisté utěrce, lehce posypeme oregánem a mletou skořicí a zlehka opečeme na olivovém oleji.
Troubu si předehřejeme na 170 °C. Z mouky a másla upražíme jíšku. Přilijeme mléko, důkladně rozšleháme, aby se nám neudělaly žmolky a provaříme. Do bešamelu vmícháme žloutky a sýr. Osolíme a opepříme a přidáme trochu nastrouhaného muškátového oříšku. Vymaštěnou formu vyložíme plátky brambor, na ně položíme lilky, zakryjeme vrstvou masa a nakonec zalijeme omáčkou. Řeckou musaku pečeme asi 50 minut.
Mousaka je nejlepší, když ji nepodáváte okamžitě, dáte jí čas, aby se šťáva z masa hezky nasákla do brambor a celý pokrm dostal kompaktnější formu, bude se vám pak lépe krájet a lépe chutnat :-)