Řecká fasolada
Popis
Doba přípravy
20 minut
Doba pečení
2 hodiny
Ingredience
500g bílých fazolí
3-4 mrkve
1 větší cibule
3 stroužky česneku
3 stonky řapíkatého celeru
2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
extra virgin olivový olej
3 bobkové listy
2 snítky čerstvého rozmarýnu
1 kostka kuřecího vývaru
1 jablko
mořská sůl, pepř na dochucení
Postup
Fazole máčejte ve vodě alespoń 6 hodin, ideálně přes noc. Pak slijte vodu , natočte čistou a uveďte k varu. V okamžiku, kdy se začnou vařit, vodu slijte a doplňte novou, toto opakujte ještě nejméně jednou. V další čisté vodě pak fazole vařte do poloměkka cca 30 minut.
Nakrájejte mrkev a celer, cibuli na větší kousky(aby se Vám dlouhým vařením nerozvařily), česnek na jemno.
Smažte v dostatečném množství olivového oleje pozvolna do měkka,, pozor ať Vám zelenina neztmavne, může to trvat klidně 20 minut. Poté zamíchejte rajčatový protlak, Přidejte bobkový list, kostku kuřecího (nebo zeleninového) vývaru , rozmarýn, jedno celé omyté jablko a vše zalijte dostatečným množstvím vody. A vařte pozvolna 1,5 - 2 hodiny, dokud nebudou fazole dokonale měkké a všechny chutě propojené.
Poté vyjměte koření a jablko, dochuťte solí a pepřem a můžete servírovat. Ideálně s fetou, čerstvým chlebem a ančovičkami nebo řeckým salátem.