Pomazánka z pečeného lilku (Melitzanosalata) - trochu jinak
Popis
Melitzanosalata, pomazánka z pečeného lilku, připravená s opečenou cibulkou, česnekem a kapií a zjemněná jogurtem, vyniká lehce uzenou chutí a vůní. Skvěle se k ní hodí opečená bageta.
Doba přípravy
30 minut
Doba pečení
45 minut
Ingredience
2 větší lilky
1 větší červená kapie
1 menší červená cibule, nakrájená na drobno
1 stroužek česneku, drcený
mořská sůl, čerstvě mletý pepř
olivový olej
1 lžíce řeckého jogurtu nebo zakysané smetany
Postup
Troubu předehřejeme na 190st.C. Lilky podélně rozpulte, posolte a nechte alespoň 20 minut "vyplakat", opláchněte studenou vodou, osušte a dužinu nekrojte šikmými řezy, tak aby vznikla mřížka. Pokapte olivovým olejem, zabalte do olabalu a pečte v předehřáté troubě do změknutí (cca 45 minut). Nechte vychladnout.
Kapii napíchněte na vidličku a držte nad plamenem, až slupka zčerná a začnou se tvořit puchářky. Pokud nemáte plynový hořák, můžete kapii opéct na pánvi. Zprudka opláchněte pod studenou vodou, spálená slupka tak půjde dobře setřít. Dužinu papriky nakrájejte na drobno.
Na pánvi na olivovém oleji opečte doměkka cibuli, po chvíli přidejte česnek a nechte vychladnout.
Z vychladlých lilků vydlabejte dužinu a rozmačkejte vidličkou nebo nožem nasekejte najemno. Smíchejte s kapií, opečenou cibulkou a česnekem, osolte, opepřte a přidejte na zjemnění 1 lžičku řeckého jogurtu a důkladně promíchejte.
Podávejte při pokojové teplotě s opečenou bagetou a před podáváním zakápněte olivovým olejem.
Kali orexi :-)