Polévka z cizrny s opečenými rajčaty a česnekem
Popis
Doba přípravy
8 hodin
Doba pečení
60 minut
Ingredience
500 g sušené cizrny
1 kg velkých kulatých rajčat se sytou dužinou
1 palička česneku
2 lžíce sušeného oregana
5 lžic olivového oleje
2 pórky nakrájené na kolečka (pouze bílá část)
1 l kuřecího vývaru
2 lžíce rajčatového protlaku
sůl, pepř
lístky čerstvého oregana
Postup
Cizrnu necháme přes noc máčet ve studené vodě. Dáme ji na pánev, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Poté ji vaříme na mírném ohni asi 1 hodinu, dokud není měkká. Slijeme vodu a odložíme stranou.
Troubu předehřejeme na 200°C. Rajčata rozpůlíme a vložíme je na pekáč. Pokapeme olivovým olejem, osolíme, posypeme sušeným oreganem a pečeme v troubě 20-30 minut.
Rajčata a pět oloupaných stroužků česneku rozmixujerme na pyré.
Rozehřejeme polovinu oleje a prudce smažíme pórek po dobu tří minut. Přilijeme vývar a přivedeme k varu, poté necháme mírně vařit.
Přidáme rajčatovou směs, rajčatový protlak a cizrnu, dochutíme solí a pepřem a necháme důkladně prohřát. Těsně před podáváním ozdobíme lístky čerstvého oregana.