Nákupní košík

Plněné lilky rajčaty, olivami a fetou

Popis

Bohatě naplněné lodičky baklažánů vás nadchnou!

Doba přípravy

20

Doba pečení

45

Ingredience

2 střední lilky
2 lžíce olivového oleje
mořská sůl
1 velká cibule, jemně nasekaná
4 stroužky česneku, drcené
12-16 cherry rajčátek, půlených
hrst vypeckovaných černých oliv, sekaných
hrst nasekané hladkolisté petržele
hrst čerstvého oregana, sekané listy
125 g sýra feta, rozdrobeného
hrst čerstvé strouhanky (nemusí být)
bílé víno na podlití

Postup

Troubu předehřejete na 220°C. Lilky podélně rozpulte, i se stopkou. Dužinu každého lilku opatrně nařízněte do mřížky a poté vydlabejte rovnoměrně lžicí. Vydlabaná lodička by měla zůstat 0,5 až 1 cm silná.  Skořepiny lilků potřete olejem, osolte, rozložte na plech a pečte asi 15 minut.
Vydlabanou dužinu nasekejte nadrobno. V pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli a na opečte dosklovita.
přidejte dužinu z lilku, lehce osolte a dále opékejte na mírném ohni doměkka. Je-li třeba, podlijte lžicí vína a přikryjte. Přidejte česnek, rajčata a ještě zhruba 3 minuty společně prohřívejte. Nakonec vmíchejte olivy, bylinky (část petržele nechte na ozdobu) a dvě třetiny fety.
Plech vytáhněte z trouby a ztlumte teplotu na 200°c. Lilky naplňte připravenou směsí, nádivku posypte zbylým sýrem a strouhankou, chcete-li mít lilky křupavější, a zakápněte olejem. Pečte zhruba 20 minut, až lilky úplně změknou a povrch zezlátne. Podávejte ozdobené zbylou pertželkou.

Něco navíc: Naplnit můžete i syrové vydlabané lilky, doba pečení se pak prodlouží zhruba o 15-20 minut.

Pro milovníky masa lze do směsi přidat i mleté hovězí nebo jehněčí maso.

Co je u nás nového