Pečená rajčata plněná mletým masem (jemista)
Popis
Plněnou zeleninu Řekové milují, každá rodina, každá taverna má svůj vlastní recept, naplnit můžete také velké masité papriky nebo cuketu. Hodí se jako vydatný předkrm nebo jako lehčí hlavní jídlo.
Doba přípravy
45
Doba pečení
40
Ingredience
4 velká masitá rajčata
špetka třninového cukru
mořská sůl a černý pepř
olivový olej
1 červená cibule, nasekaná najemno
3 stroužky česneku, nasekané
200 g mletého hovězího nebo ještě lépe jehněčího masa
1 lžička mleté skořice
2 lžíce rajčatového protlaku
50 g rýže dlouhozrnné
100 ml kuřecího vývaru
4 lžíce nasekaného kopru
2 lžíce nasekané hladkolisté petržele
1 lžíce nasekané máty
Postup
Seřízněte vršky rajčat a odložte je stranou na později. Dužinu rajčat opatrně vydlabejte lžičkou, dejte pozor, abyste neprotrhli slupku. Dužinu nasekejte na drobno a spolu se zachycenou šťávou dejte stranou do misky. Vnitřky rajčat poprašte cukrem, zvláště "naše" holandská a španělská potřebují zbavit nadměrné kyselosti a získají tím mírně karamelizovanou chuť. Osolte je a opepřte.
Ve velké pánvi nebo kastrolu opečte na olivovém oleji cibuli doměkka, po chvíli přidejte česnek. Přidejte mleté maso a opečte ze všech stran tak, aby jednotlivé kousky masa byly pěkně oddělené, žádné slepené kusy. Poté přidejte skořici, rajčatový protlak, rajčatovou dužinu se šťátou, po chvíli rýži a vývar. Osolte, opepřete a přiveďte k varu. Vařte na mírnějším ohni, dokud se tekutina nevsákne a řýže nezměkne, cca 15-20 minut. Sundejte z ohně a po chvíli vmíchejte všechny bylinky a pečlivě promíchejte.
Troubu předehřejte na 180st C. Rajčata naplňte masovou směsí, přiklopy seříznutými vršky a rajčata vyksládejte do zapékací misky. Povrch důkladně zakápněte olivovým olejem a podlijte trochou vody nebo vývaru, pečte přibližně 35 minut v předehřáté troubě. Podávejte s kopečkem řeckého jogurtu nebo tzatziki a zeleným salátem. Kali orexi! .-)