Pastitzio
Popis
Doba přípravy
45 minut
Doba pečení
40 minut
Ingredience
1 cibule nakrájená nadrobno
1 kg mlatého hovězího masa
2 lžíce rajčatového protlaku
400 g konzervovaných rajčat
250 ml vody
2 lžičky nasekaného nebo sušeného oregána
1 lžička cukru
1 lžíce worcesterské omáčky
1 tyčinka skořice
sůl, pepř
400 g uvařených těstovin penne
2 celá vejce
175 g nastrouhaného sýra na posypání (nemusí být)
muškátový oříšek nastrouhaný
Postup
Ve velké pánvi rozehřejeme olivový olej a osmahneme na něm cibuli. Přidáme mlaté maso a smažíme 10 minut, tak aby byly všechny kousky pěkně opečené a oddělené a nevznikly slepené kusy. Poté přidáme rajčatový protlak, konzervovaná rajčata, můžete nastrouhat jedno čerstvé rajče (pouze dužinu, bez slupky), oregano, cukr, worcesterskou omáčku a skořici a přivedeme k varu. Vaříme na mírném ohni asi 30 minut, průběžně podléváme vodou, dokud nevznikne hustá omáčka. Podle chuti osolíme a opepříme.
Příprava bešamelu: v kastrůlku nebo hlubší keramické pánvi rozpustíme máslo, přidáme mouku a smažíme 3 minuty. přilijeme teplé mléko a za stálého míchání přivedeme k varu (pozor na žmolky!) Vaříme na mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne, přidáme žloutky a sýr, dobře promícháme, osolíme a přidáme nastrouhaný muškátový oříšek.
Ve velké zapékací míse smícháme těstoviny s bílky, přidáme vrstvu mletého masa, můžeme mírně zamíchat do testovin, ale dole by měla zůstat slabá vrstva samotných těštovin, přelijeme bešamelovou omáčkou, můžeme posypat stouhaným sýrem a pečeme v troubě cca 30 minut, pokud pokrm na povrchu nezezlátne. Není dobré pastitzio hned servírovat, je lepší ho nechat ještě alespoň hodinu, dvě odpočinout, aby směs ztuhla a podařilos e Vám nakrájet ji na kostky nebo trojúhelníky (pokud jste použili kulatou zapékací mísu). Podáváme teplé nebo studené s řeckým salátem.