Nákupní košík

Papoutsakia (Greek stuffed eggplant)

Popis

Papoutsakia neboli řecky plněný lilek je tradiční  řecký pokrm, který získal svůj název díky tvaru podobnému malé botě. Chuť a přísady použité v receptuře jsou velmi obdobné jako u oblíbeného řeckého jídla Moussaka, ale příprava pokrmu „Papoutsakia“ není tak náročná.  Velmi šťavnaté a naprosto vynikající!!!

Doba přípravy

45 minut

Doba pečení

15 minut

Ingredience

5 lilků
500g mletého hovězího masa
1 větší červená cibule, najemno nakrájená
2 stroužky česneku, najemno nakrájené
1 sklenka červeného vína
1 konzerva nakládaných rajčat bez slupky
1 kus skořice
oregano
100g strouhaného sýru kefalotyri nebo jiného tvrdého žlutého sýru, hrst petržele (nemusí být)
olivový olej
sůl a čerstvě umletý pepř
500 ml mléka
100 g másla
100 g mouky
1-2 žloutky
muškátový oříšek nastrouhaný

Postup

Lilky omyjeme, rozřízneme podélně na dvě půlky, dužinu mírně nařízneme do mřížky, posypeme solí a necháme „vyplakat“ alespoň 20 minut, poté opláchneme čistou vodou osušíme, zakápneme olivovým olejem, lehce osolíme, opepříme. Troubu předehřejeme na 200°C, vložíme do trouby slupkou dolů a vypečeme na plechu vyloženém alobalem nebo pečícím papírem asi 40 minut do měkka.
Mezitím si připravíme masovou směs pro „papoutsakia“. Cibuli a česnek osmahneme zlehka na pánvi, přidáme mleté maso a orestujeme důkladně tak, abychom měli se nám nevytvořili „slepence“ z kousků mletého. Poté přidáme sůl, trochu pepře, hodně oregana, přidáme konzervu konzervovaných rajčat (můžeme přidat i trochu rajčatového protlaku nebo nastrouhat dužinu čerstvého rajčete), přidáme sklenku vína, celou skořici a necháme dusit na mírném ohni pod pokličkou asi 30 minut, na závěr můžeme přidat strouhaný tvrdý sýr a nasekanou petržel.
Dále si musíme připravit bešamelovou omáčku. V pánvi (nejlépe keramické) rozehřejeme máslo, přidáme mouku a mícháme nejlépe metličkou, aby se nám nevytvořily žmolky a vznikla nám pastová konzistence. Poté pomalu, za stálého míchání, přidáváme ohřáté mléko, opět pozor na žmolky, necháme povařit asi 3 minuty, na závěr lehce vmícháme žloutky, nastrouhaný sýr, ochutíme solí, pepřem a trochou muškátového oříšku.
Z vychladlých lilků odstraníme částečně dužinu (měla by nám zůstat vrstva 0,5 – 1 cm silná).
Naplníme mletým masem a navrch přikryjeme bešamelovou omáčkou. Dáme zapéct na 15-20 minut do trouby na 180°C dokud není povrch papoutsakia „zlatavý“. Před dopečením můžete ještě navrch přidat nastrouhaný sýr a po upečení posypat petrželkou.

Toto vynikající jídlo postouží jako vydatný předkrm nebo s řeckým salátem a bílým chlebem také jako hlavní jídlo.
TIP: Z odstraněné upečené dužiny můžete připravit melitzanosalata (najdete v našich receptech).

Co je u nás nového