Nákupní košík

Melomakarona (μελομακάρονα)

Popis

Tradiční řecké vánoční cukroví.

Doba přípravy

25

Doba pečení

25

Ingredience

1 šálek olivového oleje
1 šálek rostlinného oleje
1 šálek cukru
kůra z jednoho Bio pomeranče
3/4 šálku pomerančové šťávy
1/2 šálku brandy (koňaku)
7 šálků hladké mouky
2 lžičky prášku do pěčiva
1 lžička jedlé sody
špetka soli
na posypání mlété vlašské ořechy se skořicí nebo mleté mandle
Sirup: 1 1/2 šálku vody, 1 šálek medu, 1 šálek cukru, 1 skořice celá, citronová šťáva

Postup

V malé misce neprve prohněteme pomerančovou kůru s cukrem, tak aby se uvolnil pomerančový olej. Poté smícháme s olejem. Ve velké míse promícháme mouku s práškem do pečiva a jedlou sodou a přidáme směs s olejem, promícháme, přidáme pomenčovou šťávu a brandy a vypracujeme hladké těsto.
Předehřejeme si troubu na 170°C. Rozdělíme těsto na kousky o velikosti malého vajíčka a naskládáme na plech vyložený pečícím papírem, před pečením zploštíme koláčky zvrchu vidličkou tím, že hroty uděláme mřížku a dáme péci asi na 25 minut, pokud nebudou mít světle hnědou barvu (zhnědnou až ponořením do sirupu).
Mezitím si připravíme sirup, v hrnci smícháme med, cukr, vodu, celou skořici, můžeme přidat 2-3 hřebíčky. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme asi 10 minut bez pokličky, na závěr přidáme citrónovou šťávu.
Po upečení můžeme koláčky zalít sirupem nebo na chvíli jednotlivě máčet v sirupu. Vyndavejte opatrně.
Na závěr posypeme sekanými ořechy smíchanými se skořicí nebo sekanými mandlemi.
Chraňte před chladem, jinak melomakarona ztvrdnou. Skladujte ideálně ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě.

Co je u nás nového