Melitzanosalata
Popis
Salát nebo pomazánka ve formě rozmačkané dužiny z pečeného lilku. Variací úprav je nespočet. Uvádíme jednu z našich neoblíbenějších úprav.
Doba přípravy
15
Doba pečení
45
Ingredience
lilek
tahini pasta (jogurt nebo majonéza)
citrónová šťáva
lisovaný česnek
olivový olej
feta
červená paprika (ideálně pečená)
petržel
sůl
Postup
Lilek omyjeme a buď rozpůlíme napůl nebo necháme v celku, oloupeme slupku stylem jeden pruh škrabkou na brambory odstraníme, další necháme, pokapeme olivovým olejem, zabalíme do alobalu a pečeme na cca 190 °C asi 40 minut. Necháme mírně vychladnout. Pokud máme rozkrojené lilky, můžeme lžicí vydlabat dužinu a rozmělnit vidličkou. Pokud jsme upekli celý lilek částečně se slupkou, vložíme ho do mixéru a rozmixujeme.
V obou případech pak dochutíme trochu řeckého jogurtu nebo pasty tahini nebo majonézou (co kdo preferuje), dále zakápneme citrónovou šťávou, přidáme olivový olej, lisovaný česnek.
Můžeme přidat rozdrobenou fetu, najemno nakrájenou červenou papriku (nebo papriku pečenou nebo pečenou sterilovanou) a najemno nakrájenou petržel.