Lilkové kuličky
Popis
Skvělý způsob, jak ukrýt lilek před jeho odpůrci. Doporučuji kuličky nejprve opéct na pánvi a pak dát ještě na dalších cca 10 minut do trouby, aby byly propečené i uvnitř.
Doba přípravy
60 minut
Doba pečení
20 minut
Ingredience
400 g lilku, nakrájeného na plátky
500 g mletého hovězího masa
2 lžíce najemno nasekané hladkolisté petržele
1 lžíce najemno nasekaných listů máty
2 stroužky česneku, drcené
1 lžíce nastrouhané kůry z bio citronu
200 g sýra feta, rozdrobeného
mořská sůl a čerstvý mletý pepř
olivový olej
Postup
Plátky lilku nasolte a nechte 30 minut "vypotit". Pak lilek omyjte, osušte a pokrájejte. Troubu předehřejte na 180°C. Lilek na plechu promíchejte s olivovým olejem a pečte cca 30 minut do zlatova. Vyndejte z trouby a nechte zchladnout.
Lilek, mleté maso, petrželku, mátu, česnek, citronovou kůru, sýr feta, sůl a pepř dejte do mísy a pořádně promíchejte. Pomocí lžíce tvarujte ze směsi kuličky.
Poté smažte kuličky na nepřilnavé pánvi cca 4 minuty a na závěr je přendejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte dalších cca 10 minut.
Doporučujeme servírovat s tzatziki a rozpečeným chlebem pita.
(čerpáno z knihy "Řecká odysea aneb slavné báje a recepty")