Jehněčí kýta s citronem
Popis
Skvělý oběd na víkend pro celou rodinu. Kýta se peče téměř sama a vy se můžete mezitím věnovat hostům anebo přípravě dezertu.
Doba přípravy
15 minut
Doba pečení
90 minut
Ingredience
2 kg jehněčí kýty s kostí
1 velká palice česneku rozdělená na stroužky (neloupané, během pečení se nespálí)
1 biocitron, šťáva a ostrouhaná kůra
hrst nejlépe čerstvých lístků oregana nebo majoránky nasekaných nahrubo
5 lžic olivového oleje
1 lžička mořské soli
Postup
Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Do masa udělejte ostrým nožem klínky a do těch vsuňte stroužky česneku (neoloupané se nespálí). Pak jehněčí potřete směsí bylinek, soli, citronové kůry i šťávy a oleje.
Položte maso do pekáče a pečte zhruba hodinu a půl; přesná doba záleží na druhu masa. Občas jehněčí potřete olejem, případně podlijte vodou a asi v polovině pečení ho překryjte alobalem. Maso je upečené, když po vpíchnutí jehly do nejsilnější části nevytéká narůžovělá šťáva.
Příloha
K jehněčí pečeni doporučujeme brambory na všechny způsoby včetně šťouchaných a také zeleninu (brokolice, karotka) podušenou na másle.