Giouvarlakia (Polévka s masovými kuličkami)
Popis
Tradiční řecká polévka známá také pod názvem Avgolemono, podle směsi vajec a citrónu, která se přidává nakonec.
Doba přípravy
30 minut
Doba pečení
45 minut
Ingredience
450g mletého libového hovězího masa
1 středně velká cibule nakrájená na jemno50g nasekané petrželky
50g krátkozrnné rýže
1 vejce
sůl, pepř
20g kukuřičného škrobu
1 l kuřecího (nebo hovězího) vývaru
50g másla
1 vejce
4 1/2 lžíce citrónové šťávy
Postup
Do mísy dáme mleté maso, cibuli, petrřel, rýži a vejce a rukama dobře promísíme. Podle chuti osolíme a opepříme. Směs vytvarujeme po 1 lžíci do kuliček, obalíme je v kukuřičné moučce, přebytečnou mouku oklepeme.
Vývar s máslem přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a přidáme masové kuličky. Přikryjeme a necháme vařit na mírném ohni asi 40 minut, pokud nejsou kuličky uvařené. Necháme mírně vychladnout.
V misce ušleháme vejce s citrónovou šťávou, poté přidáme 100 ml teplého vývaru. Najileme zpátky do kastrolu a mírně prohřejeme. Již nevaříme!!!
Před podáváním ochutíme solí a pepřem.
Náš Tip: do vývaru můžeme přidat nadrobno nakrájemnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel).