Nákupní košík

Dolmadakia / Plněné vinné listy

Popis

Jedno z nejúžasnějších řeckých jídel! Do rýžové směsi je možné také přidat mleté maso.

Doba přípravy

60 minut

Doba pečení

30 minut

Ingredience

40 vinných listů
1 šálek olivového oleje
malý svazek jarní cibulky (pouze bílý konec)
1,5 šálku rýže
7-8 snítek kopru nasekaného najemno
6 lístků čerstvé máty nasekané najemno
šťáva ze dvou citronů
zeleninový vývar nebo voda
sůl a pepř na dochucení

Postup

Cibuli osmahneme na pánvi, přidáme rýži a ještě trochu osmahneme. Přidáme kopr, mátu, čerstvou citronovou šťávu, sůl, pepř a vše promícháme. Vinné listy na minutu vložíme do vařící vody, vodu slijeme, počkáme, až listy zchladnou a postupně začneme plnit listy rýžovou směsí. Trochu směsi položíme na dolní část vinného listu, založíme všechny strany dovnitř a zarolujeme jako doutník. Závitky umístíme těsně vedle sebe na dno připraveného hrnce. Nakonec zalijeme olivovým olejem, vývarem (nebo vodou) a citronovou šťávou. Závitky zakryjeme talířem, aby se nerozvinuly,  a vaříme asi půl hodiny na mírném ohni.

Co je u nás nového