Dolmadakia / Plněné vinné listy
Popis
Jedno z nejúžasnějších řeckých jídel! Do rýžové směsi je možné také přidat mleté maso.
Doba přípravy
60 minut
Doba pečení
30 minut
Ingredience
40 vinných listů
1 šálek olivového oleje
malý svazek jarní cibulky (pouze bílý konec)
1,5 šálku rýže
7-8 snítek kopru nasekaného najemno
6 lístků čerstvé máty nasekané najemno
šťáva ze dvou citronů
zeleninový vývar nebo voda
sůl a pepř na dochucení
Postup
Cibuli osmahneme na pánvi, přidáme rýži a ještě trochu osmahneme. Přidáme kopr, mátu, čerstvou citronovou šťávu, sůl, pepř a vše promícháme. Vinné listy na minutu vložíme do vařící vody, vodu slijeme, počkáme, až listy zchladnou a postupně začneme plnit listy rýžovou směsí. Trochu směsi položíme na dolní část vinného listu, založíme všechny strany dovnitř a zarolujeme jako doutník. Závitky umístíme těsně vedle sebe na dno připraveného hrnce. Nakonec zalijeme olivovým olejem, vývarem (nebo vodou) a citronovou šťávou. Závitky zakryjeme talířem, aby se nerozvinuly, a vaříme asi půl hodiny na mírném ohni.