Dakos
Popis
Jedno z nejúžasnějších a přitom nejjednodušších typicky krétských jídel. Nejlepší snídaně, lehká večeře, chuťovka k vínu (výrazně lepší i zdravější než brambůrky nebo tyčinky) nebo vaše záchrana, když vám přijde návštěva a musíte rychle připravit nějaké pohoštění.
Doba přípravy
15 minut
Ingredience
- 2x krétské ječné suchary
- 2 středně velká rajčata
- ½ červené cibule
- 50 g fety
- oregano
- olivy
- olivový olej
Postup
Chléb na dakos (paximadi) lehce pokapete vodou a olivovým olejem. Na ně nastrouháte pěkné zralé voňavé rajče (od kvality rajčete je odvislá výsledná chuť dakosu). V našich zeměpisných podmínkách, kde je těžké koupit chuťově výrazné rajče,můžete přidat na jemno nasekanou kapii nebo červenou papriku. Dále kulaté chlebíčky posypte najemno nakrájenou červenou cibulkou, rozdrobenou fetou, oregánem, přidejte černé olivy a bohatě zalijete olivovým olejem. Chuť podtrhne sklenička Retsiny, dobrou chuť!