Cizrna s rozmarýnem
Popis
Jedná se o krétský recept na přípravu cizrny.
Doba přípravy
20 minut
Doba pečení
90 minut
Ingredience
½ kg cizrny
½ šálku olivového oleje
2 stroužky česneku nasekané nadrobno
1 cibule nakrájená na kostičky
1 mrkev nakrájená na kostičky
1 cuketa nakrájená na kostičky
2 panáky ouza
1 šálek drcených rajčat
1/2 šálku rajčatové šťávy
2 snítky rozmarýnu
zeleninový vývar nebo voda
sůl nebo pepř
Postup
Cirznu vaříme ve vodě minimálně 45 minut do poloměkka až měkka. Pak vodu slijeme a cizrnu vložíme do hliněného nebo keramického zapékacího hrnce. Olej rozpálíme na pánvi, osmahneme česnek, cibuli a zeleninu, poté přilijeme ouzo, povaříme asi 2 minuty, přidáme rajčata, rajčatovou šťávu, rozmarýn, sůl a pepř a povaříme dalších 5 minut. Pak směs přidáme do zapékací mísy, promícháme s cizrnou a přilijeme trochu vývaru. Pečeme asi 40 minut ba 200°C.