Chobotničky dušené ve víně
Popis
Na dušení ve víně jsou chobotničky ideální. Dušením se jejich velikost změnší o celou jednu třetinu a budou tak akorát na jedno sousto. Z kila chbotniček připravíte dvě velké nebo čtyři menší předkrmové porce.
Doba přípravy
25 minut
Doba pečení
60-75 minut
Ingredience
1 kg chobotniček čerstvých nebo mražených
4 větší vyzrálá rajčata
125 ml olivového oleje
4 stroužky česneku oloupané a přepůlené
1 velká cibule nakrájená nahrubo
1 bobkový list
1 lžíce rajčatového protlaku
150 ml kvalitního suchého červeného vína
4 lžíce červeného vinného octa
500 ml kuřecího vývaru
1 lžička oregana
krupicový cukr na dochucení
mořská sůl a čersvě mletý pepř
opečené plátky bílé bagety k podávání
Postup
Chobotničky opláchněte a nechte okapat. V malém rendlíku přiveďte k varu vodu, vložte do ní na půl minuty rajčata, vyjměte je pomocí lžíce, a takto spařená rajčata nařízněte do kříže a slupku oloupejte. Dužinu nakrájejte nadrobno.
V kastrolu nebo hlubší pánvi rozpalte olej a vsypte chobotničky, přidejte česnek a míchejte a opékajte na středním plameni zhruba 15 minut, dokud se neodpaří tekutina, kterou chobotničky pustí.
Přidejte oloupaná rajčata, cibuli, bobkový list a protlak, přilijte víno a vinný ocet a nechte odvařit zhruba 5 minut. Zalijte vývarem, přikryjte poklicí a duste doměkka cca 60 minut. Průběžně kontrolujte, zda už jsou chobotničky měkké, podle potřeb ypodlijte ještě trochu vývaru. Okamžik změknutí nepropásněte!!! Když ho zmeškáte, chobotničky opět ztvrdnou a budte je muset vařit další hodinu.
Jakmile chobotničky změknou, odstavte je a dochuťte oreganem, cukrem, solí a pepřem. Podávejte s naducho pečenou bílou bagetou.