Nákupní košík
Vážení zákazníci, v době od 19.2. do 1.3. nebudeme moci vyřizovat vaše objednávy. Přijaté objednávky vyřídíme ihned uplynutí této doby. Děkujeme za pochopení. Vaše Bakaliko

Řecká mousaka

Popis

Mousaka je tradiční řecké jídlo, velmi dobré a také časově velmi náročné na přípravu. Musíte ji připravit v několika krocích, budete potřebovat mnoho nádobí, ale výsledek stojí za to :-)

Doba přípravy

90 minut

Doba pečení

80 minut

Ingredience

750 g mletého masa (hovězího nebo jehněčího nebo mix)
1 konzerva sterilovaných rajčat
2 lžíce rajčatového protlaku
olivový olej
celá skořice
čerstvá petrželka
sušené oregáno
mletý pepř, sůl
1 cibule najemno nakrájená
2 stroužky česneku nasekané
2 větší lilky
500 g brambor
máslo
500 ml mléka
50 g mouky
2 žloutky
trochu nastrouhaného sýra (čedar nebo jiný výraznější)
muškátový oříšek nastrouhaný



 

Postup

Lilky očistíme, nakrájíme podélně nebo na kolečka asi 1 cm silná a osolíme. Dáme na 30 minut odležet. Nasekanou cibuli a česnek zpěníme na 2 lžících oleje. Přidáme maso a opečeme je. Přimícháme petrželku, oregano, rajčata a protlak. Osolíme a opepříme, přidáme celou skořici a dusíme asi 30 minut.

Oloupané brambory nakrájíme na silnější plátky. Krátce je předvaříme v osolené vodě a vyjmeme. Lilky osušíme v papířrovém ubrousku nebo čisté utěrce, lehce posypeme oregánem a mletou skořicí a zlehka opečeme na olivovém oleji.

Troubu si předehřejeme na 170 °C. Z mouky a másla upražíme jíšku. Přilijeme mléko, důkladně rozšleháme, aby se nám neudělaly žmolky a prova­říme. Do bešamelu vmícháme žloutky a sýr. Osolíme a opepříme a přidáme trochu nastrouhaného muškátového oříšku. Vymaštěnou formu vyložíme plátky brambor, na ně položíme lilky, zakryjeme  vrstvou masa a nakonec zalijeme omáčkou. Řeckou musaku pečeme asi 50 minut.

Mousaka je nejlepší, když ji nepodáváte okamžitě, dáte jí čas, aby se šťáva z masa hezky nasákla do brambor a celý pokrm dostal kompaktnější formu, bude se vám pak lépe krájet a lépe chutnat :-)

Co je u nás nového