Nákupní košík

Smetanové Orzo se špenátem a houbami

Popis

Smetanové špenátové a houbové Orzo je poměrně rychlý a snadný těstovinový pokrm inspirovaný Středomořím,. Je podobný rizotu. Můžeme ho podávat  jako bezmasé hlavní jídlo nebo přílohu nebo ho můžeme doplnit kuřecím masem či krevetami.

Doba přípravy

15 minut

Doba pečení

15 minut

Ingredience

Houby
1 lžíce olivového oleje
8 ks malých žampiónů
sůl a pepř
Krémové orzo
1 šálek nevařeného orzo
2 šálky kuřecího vývaru nebo bojónu
5 stroužků česneku, nasekaného
1 lžička italského nebo provensálského koření 
1 lžička uzené papriky
trochu soli, podle chuti
1/3 balení  čerstvého špenátu
½ šálku husté smetany
¼ lžičky vloček červené papriky

Postup

1. Nejprve si připravíme houby.
Zahřejte 1 lžíci olivového oleje ve velké vysoké  pánvi, přidejte nakrájené houby (na 3 mm plátky), ochuťte solí a pepřem a restujte na středně vysoké teplotě, dokud lehce nezhnědnou a nezměknou. Polovinu hotových žampiónů vyjmeme z pánve na talíř.
2. Nyní krémové orzo.
Do stejné pánve s polovinou hub přidejte nevařené orzo, kuřecí vývar, mletý česnek, italské koření, uzenou papriku a sůl.
Přiveďte k varu, poté snižte na mírný plamen a vařte asi 10 minut za občasného míchání, aby se orzo nepřichytilo ke dnu pánve, dokud nebude orzo měkké.
Během posledních 5 minut vaření přidejte čerstvý špenát.
Přidejte ½ šálku smetany. Vše mícháme, ale již nevařte.
Dochuťte solí a případně ještě uzenou paprikou. Lehce vmícháme zbylou polovinu uvařených hub.
Při podávání posypte krémové orzo malým množstvím vloček červené papriky (nebo paprikovým granulátem).
Krémové orzo můžeme také připravit v troubě podobně jako giouvétsi. Pozor,  poté co přidáme smetanu, lehce promícháme, prohřejeme (již nevaříme) a hned podáváme, abychom zachovali opravdu krémovou konsistenci pokrmu.

Co je u nás nového

Další recepty